sluit venster

Gebruikersnaam en/of wachtwoord vergeten?

Vul hieronder uw e-mailadres in waarmee u bij HOVON geregistreerd bent, en klik op 'verstuur'. Uw inloggegevens worden dan direct naar dit adres gemaild.

e-mailadres

Terug naar het inlogscherm

Zoek in de HOVON website

 

Werkgroep Supportive Care

 

1. Samenstelling

2. Ontstaan en doelstelling

3. Ontwikkelingen

 

 


  

1. Samenstelling

 

Voorzitter
Prof. Dr. N.M.A. Blijlevens, Radboudumc

Secretaris
Drs. Otto Visser, VUmc

Leden
Dr. B.J. Biemond, AMC
Dr. L.F.R. Span, UMCG
Mevr. dr. A.E.C. Broers, Erasmus MC
Mevr. dr. C. Huisman, AMC
Drs. M.F. Durian, Erasmus MC
Dr. P.A. von dem Borne, LUMC
Dr. R.A.P. Raymakers, LUMC
Dr. N. Kusadasi, Erasmus MC


 

 

2. Ontstaan en doelstelling

 

Op 10 november 2011 op de HOVON dag heeft de nieuwe werkgroep Supportive Care zich voorgesteld met een korte presentatie.
Het primaire doel van de werkgroep Supportive Care is om een bijdrage te leveren aan het inzicht in de kwaliteit van hemato-oncologische zorg hetgeen moet leiden tot verbetering in kwaliteit en winst in termen van overleving en verhoging van de doelmatigheid.


 

 

3. Ontwikkelingen

 

Het probleem van Supportive Care in de hemato-oncologie is het ontbreken van een gestandaardiseerde definitie van "best supportive care" hetgeen momenteel de betekenis van resultaten van klinische oncologische trials negatief kan beïnvloeden, met name in de vergelijking van patiënten in de verschillende studiearmen en/of studiecentra. Dit belemmert vervolgens ook de implementatie van de studieresultaten in de dagelijkse praktijk.

 

Door de werkgroepleden Dr. B.J. Biemond, Dr. L.F.R. Span en Dr. N.M.A. Blijlevens zijn 3 topics geselecteerd waarmee de werkgroep aan de slag wil gaan.

 

  1. Het ontwikkelen van een landelijke richtijn Intensieve Zorg voor de hematologische patiënt
  2. Het opzetten van een doelmatigheidsstudie aangaande poliklinisch uitvoeren autologe stamceltransplantatie met risico-stratificering voor heropname
  3. Het opzetten van een interventie studie met behulp van een gestandaardiseerd voedingsprotocol voor het gebruik van TPN

 

Ad.1. In het licht van de richtlijn ontwikkeling is een verzoek uitgegaan naar de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie door Prof. Dr. P. Pickkers (internist-intensivist UMCN) en Dr. N.M.A. Blijlevens (UMCN) om inzicht te krijgen in de resultaten van de opvang van hematologische patiënten op de Nederlandse intensieve zorg afdelingen. Daarnaast heeft de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care bij monde van de secretaris Dr. I. van Stijn, intensivist in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam haar medewerking toegezegd om samen deze richtlijn te gaan ontwikkelen. Verder heeft Maarten van Vliet, verpleegkundig specialist (UMCN) een enquête gemaakt voor de internist-hematoloog met de bedoeling een inventarisatie uit te voeren omtrent "De visie van de Nederlandse hematoloog op de rol van de intensieve zorg in de opvang van hematologische patiënten".  Deze enquête is bijgevoegd en te vinden via onderstaande link, met het verzoek om de enquête in te vullen.

  

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHJKbm9iT2tXeUx3eHhWSHFLdUFfZnc6MQ


Juist omdat iedereen te maken heeft met supportive care hoop ik op uw medewerking om de enquête in te vullen en het zou helemaal mooi zijn als u zich geroepen voelt om een actieve rol te in de werkgroep te spelen. U bent bij deze van harte uitgenodigd.

Met vriendelijke groet,


Dr. N.M.A. Blijlevens

Namens HOVON werkgroep supportive care.