23 februari 2022

Nieuwe procedure site selectie

Recent is de nieuwe procedure ‘Site selectie HOVON studies’ geïmplementeerd. Deze vervangt de vorige procedure (uit 2013) en heeft tot doel om duidelijkere, objectieve criteria te hebben voor de verdeling van HOVON studies over de sites.  

Ondanks inspanningen vanuit HOVON en de PI kunnen er aan de meeste HOVON studies maar een beperkt aantal ziekenhuizen deelnemen. De beperkt beschikbare financiën en de toename van fase II trials met geringe patiënten aantallen liggen hieraan ten grondslag.

De praktijk leert dat er vaak meer ziekenhuizen aan een HOVON studie deel willen nemen dan mogelijk. Met name vanuit perifere ziekenhuizen komen signalen dat er te weinig HOVON studies aan hen toegekend worden of dat er binnen regio’s soms sprake is van een scheve verdeling van studies. Zij zouden graag een onderbouwing van de gemaakte keuzes zien.

De nieuwe procedure bevat heldere criteria die bij de site selectie belangrijk zijn. Naast de PI, afvaardiging van de studiewerkgroep en het HOVON Data Center is er nu ook een rol voor de werkgroep Trials & Ondersteuning. Zij denken mee vanuit de lokale praktijk en zijn ook geïnformeerd over de aankomende en lopende studies van de andere werkgroepen. Het streven is om gezamenlijk tot goed beargumenteerbare, objectieve keuzes te komen. Feit is en blijft echter wel dat site selecties complex zullen blijven en helaas niet voor iedereen tevredenstellend zullen zijn.

Een geluid wat nog wel eens naar voren komt is dat een groep van ziekenhuizen graag gezamenlijk als één partij aan een HOVON studie deel wil nemen. Dit is juridisch gezien, met name ten aanzien van de aansprakelijkheid, niet mogelijk. Ook is dit qua uitvoering en financiën complex. In elk ziekenhuis zal namelijk een logistiek voor de studie opgezet moeten worden, terwijl het budget hiervoor juist het knelpunt is.

Klik HIER voor de nieuwe procedure siteselectie. 

Up